И әріпі

lat: I

з а т е с і м. Қатық, айран, ашытқан көже немесе ұнға тұз қосып жасаған, мал терілерін илеуге, өңдеуге арналған малма. Мынау қолдың тұрпатын көресіз бе, деп, қаба сақал қарт алақанын жайды. Ащы и, қатты қайыстың істегені (Ғ.Мұстафин, Миллионер). Мал терілерін илеудің екі түрлі әдісі бар. Оның бірі үлкен күбіге немесе шелекке и ашытып, теріні соған салып илеу (С.Қасиманов, Қаз. қолөнері). Кедейдің өзі жүрер малды бағып, Отыруға отын жоқ үзбей жағып, Тоңған и і н жылытып, тонын илеп, Шекпен тігер қатыны бүрсең қағып (Абай, Тол. жин).